Szülési kalkulátor

A babaszoba.hu szülési kalkulátorát ajánlom a tájékozódni kívánó kismamáknak.

A terhesség hónapjai:
Kezdetek:

A terhesség időtartama 40 hét, amit az utolsó vérzés első napjától számolnak. Ennek megfelelően a menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén). A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek.

1.Hónap

Az embrió fejlődése meglehetősen gyorsan zajlik, a megtermékenyülés utáni 22. napon már dobogni kezd a szív. Ebben az időszakban záródik a velőcső.

2.Hónap

A második hónapban már elkülöníthető a feji rész, megkezdődik a végtagkezdemények kialakulása. A farok rész még néhány hétig fennmarad. A felső végtagok fejlődése gyorsabb, mint az alsóké, hamarosan kialakulnak az ujjak is. Az embrió már képes reflexes mozgásokat végezni.

3.Hónap

A magzat a harmadik hónapban továbbra is élénken mozog. A külső nemi szervek differenciálódása is folyamatban van, de ebben az időszakban a két nem még nem különíthető el biztonsággal.
A 12. hét után kezdődik a terhesség második harmada, innentől jelentősen lecsökken a vetélés kockázata.

4.Hónap

A magzat szemei az arc oldalsó részéről a középvonal felé vándorolnak. A testéhez képest még mindig aránytalanul nagy fején megjelennek az első hajszálak, kialakul a szemöldök. 16 hetesen a fej átmérője 34 mm.
A tizenhetedik héten képes rá, hogy ujját a szájába vegye, kialakulnak a fogcsírák.
Az először szülő nők a 18-20. hét környékén érzik először a magzatmozgásokat.

5.Hónap

A baba kezdetben csak az anya testéből beszűrődő hangokat hallja (a belek korgását, az anyai aortában a vér zubogását), majd az anya hangját is. Nem sokkal később az anya testén kívülről érkező zajokat és az apa hangját is képes érzékelni.

6.Hónap

A 24. hét után született babáknak már van esélyük a túlélésre, még ha nagy is a károsodások kockázata. Ebben az időszakban már intenzíven érezhetők a magzat mozgásai is.

7.Hónap

A magzat gyorsan gyarapszik, a 28. héten a tömege egy kilogramm körüli. Lassan képes lesz a testhőmérséklet szabályozására, testén zsírpárnák jelennek meg. Tüdeje is fejlődik, a szemhéjak is felnyílnak.

8.Hónap

A tüdő fejlődése lassan eléri azt a fokot, amikortól önállóan is képes a légzésre. A zsírpárnák felhalmozódása folytatódik, a magzat egyre jobban hasonlít az újszülöttre.

9.Hónap

A zsírpárnák növekedése folytatódik és a magzat elnyeri végső, valóban kisbabás formáját. Eközben testhossza is jelentősen nő. A betöltött 37. hét után a baba már nem számít koraszülöttnek. Túlhordásról a 42. hét után beszélünk.